← kostel sv. Josefa Kalasanského (Moravská Třebová) kostel Nanebevzetí Panny Marie, sv. Viléma a sv. Anežky Římské (Most) →
18174 bývalý kostel Nejsvětější Trojice

špitální kostel
699128, 699225, 744026, 627917, 725
1945–1989
1346 - 1355, zrušen 1788
asi 1946
na rohu Palackého a Růžové ulice

Jednalo se o jednoduchou stavbu s obdélnou lodí a pětiboce uzavřeným presbytářem, přesněji na půdorysu pěti stran osmiúhelníku, bez opěrných pilířů. Odkryté základové zdivo sestávalo z lomového kamene, v apsidě byl druhotně zazděný pozdně gotický stavební článek. - Kostel byl založen mezi léty 1346 - 1355 současně se stavbou městského špitálu, který poskytoval dočasné přístřeší poutníkům, lidem na cestách, ale i trvalý, či alespoň dlouhodobější domov starým lidem a chudákům. Stál na místě starší zástavby města ze 13. století. Kostel byl přestavěn po požáru v roce 1630 knížetem Gundakarem z Liechtensteina. V důsledku náboženských reforem císaře Josefa II. byl roku 1788 kostel uzavřen a nadále v něm již nebyly konány bohoslužby. Kostel byl poškozen při náletech letadel Rudé armády na město dne 7.5.1945. Byla sice poškozena hlavně střešní krytina, nicméně oprava kostela byla odhadnuta na více než 1 mil. Kč a proto bylo rozhodnuto o zboření kostela. Demolice byla provedena pravděpodobně v roce 1946. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Moravský Krumlov.

Zdroj: Martin Kuča, Městské kulturní středisko Moravský Krumlov