18215 kostel sv. Petra a Pavla

konec 13. století
na dnešním Václavském náměstí

Kostel stával na dnešním Václavském náměstí, v centru města blízko přemyslovského hradu. - Vrcholně gotický kostel měl podobu jednoduché halové stavby s lomeným presbytářem, z vnějšku byl opatřený opěrnými pilíři. V době protestantské vlády bylo ke kostelu přistavěno kryté spojení průčelí a prvního patra přilehlé budovy areálu klarisek. Rozměry kostela: šířka necelých 9 m, délka lehce přes 17 m, výška včetně střechy 16 m. - Historik Karel Fila přesto datoval vznik kostela na konec 13. století. První písemná zmínka o kostele je datována k roku 1420, nedochovaly se však základní údaje jako budovatel, stavitel ani přesný rok vzniku. Během náboženské reformace v 16. století se stal centrem protestantského hnutí ve městě. Od konce roku 1630 začala i ve Znojmě probíhat nucená rekatolizace a kostel byl opětovně pokatoličtěn. Byl zrušen roku 1782 za josefínských reforem. Pravděpodobně roku 1786 byl přestavěn na solní sklad. Roku 1823 bylo zbořeno presbyterium, díky čemuž se zvětšilo náměstí, a byla zde také postavena kašna. Po odkoupení kostela městem byla stojící loď kostela roku 1830 přestavěna na požární zbrojnici. Roku 1837 bylo nařízeno zboření zbývající lodě. Zcela rozebrán a srovnán se zemí byl v roce 1840 v konečné fázi stavebních úprav, při nichž vznikla dnešní podoba ulice Přemyslovské, Veselé a současného Václavského náměstí. - Jediný hmatatelný důkaz o existenci tohoto středověkého svatostánku je ve znojemském podzemí, kde se nalézají poslední kamenné pozůstatky základů kostela. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Znojmo.

Zdroj: PhDr. Jiří Kacetl