18285 kaple sv. Františka z Assisi

Z od města

středně velká

Kaple byla vysvěcena dne 5.5.1833 tehdejším blovickým farářem Šimonem Häuplíkem. V roce 1924 byla opravena za peníze z kostelních sbírek, přičemž celková částka na opravu kaple činila 1802 Kč a 90 hal. Po roce 1948 přestala být kaple udržována, v roce 1967 už byla ve velmi zuboženém stavu, bez dveří a oken. V roce 1968 ji zloději připravili i o strop a v roce 1969 byla zbořena. Následně ze zbytků původního zdiva vystavěli zedník Jan Holý ze Žďáru s místním děkanem Josefem Melkou alespoň malou kapličku, opatřenou malbou sv. Františka. Vedle kapličky byl dne 17.11.1993 vysvěcen Kříž obětem totalitních režimů let 1939 – 1989. Kříž vysvětil generální vikář Plzeňské diecéze Mons. Josef Žák za přítomnosti blovického rodáka, kanovníka a faráře u sv. Víta v Praze Václava Kořínka, místního děkana Josefa Melky a tehdejšího starosty města Blovic Jaroslava Kratochvíla. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Blovice.