Opravené (známka 95) dřevěné kapličky

JZ od vsi, u silničky z horní části Špičáku k Černému jezeru

Má novou střechu, zařízená. – Současná podoba křížku odpovídá původní koncepci z konce 2. světové války kolem roku 1945. Dřevěný kříž byl doplněn soškami ukřižovaného Ježíše Krista a Panny Marie Bolestné. Kaplička stojí po pravé straně cesty ze Špičáckého sedla k Černému jezeru. Na vrcholku nevysoké skalky s výstupkem k sezení byla postavena dřevěná boží muka krytá stříškou. Podle legendy šumavských Němců zde odpočíval Kristus Pán, když ještě putoval po zemi a navštívil zelenou Šumavu. Skalce se říkalo „Herrgottsriegel - Boží skalka“. - Kaplička byla zničena po zahrnutí do pohraničního pásma po roce 1948. V 90. letech 20. století byl na místě kapličky umístěn dřevěný křížek. - Pozemek s kapličkou patří Lesům ČR, s.p.; lesní správa Železná Ruda nechala na podzim 2016 z finančních prostředků LČR postavit na původním místě repliku kapličky v rámci Programu 2020. Kaplička byla po obnově znovu posvěcena dne 13.5.2017.

Zdroj: Zdeněk Roučka - Šumavou ze svobody do opony