18446 kapucínský klášter

Poškozené (známka 340) zděné kláštery

klášter
na SV konci města

Budova kláštera přilehlá ke kapli má novou střechu a opravenou fasádu. Ostatní budovy kláštera opraveny nejsou. - Klášterní areál je obdélného tvaru, v jeho čele vystupuje jednoduchý jednolodní kostel se dvěma bočními kaplemi a za ním se nacházejí konventní prostory s vnitřním dvorem. Věžovitá stavba lavatoria (umývárny) byla od konventu oddělená a přístupná po dřevěném můstku. - Snahy o založení kapucínského kláštera lze vysledovat již v roce 1646. Ovšem jeho základní kámen byl položen až roku 1650 a celý klášter byl dokončen o dva roky později, vyjma kostela, který byl vysvěcen až roku 1654. Donátorem kláštera se stal majitel panství Maxmilián z Trautmannsdorfu, jehož rod měl v klášterním kostele po několik generací využívané rodinné mauzoleum. Okolo roku 1702 byla v kostele vybudována panská oratoř a nová kazatelna. Koncem 18. století byl klášter rozšířen o kapli nemocných a knihovnu. Další velká přestavba konventu započala roku 1864 a o dvě léta později byla dokončena. Definitivní zánik klášterního života přinesla násilná akce komunistického režimu proti klášterům v noci z 13. na 14.4.1950. Mniši byli internováni a odvezeni a klášterní areál byl posléze využíván jako skladiště potravin. - Pozemek s klášterem patří městu Horšovský Týn.