se zvoničkou

Kaple byla postavena v roce 1878 na místě starší zvoničky. V roce 1929 byla kaple v původní lokalitě (na souřadnicích 50.220594, 12.158608) zbořena a znovu postavena v původní podobě na novém místě, protože obec prodala původní parcelu č. 1177/11 Františku Vlasákovi, aby si mohl rozšířit svoji zahradu. Kaple byla nově postavena cca 12 m směrem na jihozápad na hranici hradební zdi usedlosti č.p.14 a dána do užívání dne 14.6.1929. V období 2. světové války byl dne 26.4.1942 zvon z kaple zrekvírován pro válečné účely. Jelikož poválečné pátrání po starém zvonu zůstalo bezvýsledné, vyšel z popudu místní vlastenecko–dobročinné obce baráčníků „Podlesí” v Podlešíně návrh, aby za přispění občanstva byl opatřen zvon nový a aby současně byla opravena zchátralá kaple, přičemž byla o spolupráci požádána Místní osvětová rada. Na společné schůzi obou organizací bylo dohodnuto objednat nový zvon u firmy Václav Šafařík, slévárna kovů ve Lhotě pod Strání u Hradce Králové a spojit slavnost zavěšení zvonu se slavností národních dožínek. Slavnost zavěšení nového zvonu se konala v neděli dne 22.8.1948 po 14 hodině za příznivého počasí za účasti asi 200 osob. Zvon byl zavěšen a po slavnosti odešel průvod s hudbou do hostince Lidový dům oslavovat dožínky. Dne 9.1.1966 začala příprava ke stavbě nové silnice a kanalizace v obci. První práce započala tím, že místní občané přenesli železný kříž na kamenném podstavci od kaple k domu č.p. 52. Následně dne 15.3.1966 byla kaple zbořena. Ještě před zahájením demolice byl téhož dne z kaple sejmut zvon a uložen prozatím v hasičské zbrojnici, než bude umístěn na novém místě. Úřady slíbily kapli znovu postavit na jiném místě, k tomu ale nedošlo. Zvon z kaple je v současné době stále uschován na Obecním úřadu v Podlešíně. - Původní zvonička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Podlešín.