18621 bývalý kostel sv. Matouše

v JZ části města, v ulici U kaple

Střecha je chatrná. Omítka je silně poškozená. - Nedaleko od místa, kde stávala „morová“ kaple sv. Matouše, stojí budova bývalého kostela sv. Matouše. Kostel byl postaven v letech 1767 - 1769 baronkou Marií Antonií z Bukovky, která pobývala 8 let na zdejším zámku, když podědila určitý majetek po zemřelém strýci. Dědictví využila k postavení tohoto kostela. Kostel byl prostranný; měl sanktusník i velkou věž a byl hojně opatřen všemi potřebami. V tomto kostele se konaly mše každou třetí neděli. Nesloužil ale církevním účelům dlouho, neboť již při josefinském rušení kostelů a klášterů byl jako přebytečný odsvěcen a inventář byl rozdán jiným kostelům. Hledalo se pak jeho využití pro jiné účely. Byl nabízen k využívání evangelíkům, k dohodě však nedošlo. Nakonec byl po stavebních úpravách, ubourání věží a vestavbě příček, rozdělen na čtyři popisná čísla a byl využíván k bydlení. V současné době je budova značně zchátralá a zasluhovala by si opravu. - Bývalý kostel stojí na čtveřici pozemků; jeden (stavební parcela č. 108 je v soukromém vlastnictví (Mgr. Ivana Hrbková z Ostravy a Roman Sadílek z Olomouce), druhý (stavební parcela č. 106) je také v soukromém vlastnictví (MgA. Jakub Orel Tomáš z Jimramova a Mgr. Marie Orel Tomášová z Jimramova), třetí (stavební parcela č. 105) je také v soukromém vlastnictví (Bc Michal Dvořák, MBA z Brna) a čtvrtý (stavební parcela č. 107) je také v soukromém vlastnictví (Vlastimil Čech z Vranova).

Zdroj: Josef Dobiáš - kronikář města Jimramova