18714 kaple sv. Čeňka

Zaniklé (známka 600) zděné velké kaple

v 70. letech 20. století
v JV části vsi

se sanktusníkem

Kapli nechal v roce 1904 postavit královéhradecký měšťan a tiskař Čeněk Mahrle na památku svých rodičů a svého bratra Josefa. - Při slavnosti posvěcení kaple dne 2.9.1904 byl zároveň posvěcen i zvon. - Kaple byla zbořena v 70. letech 20. století. - Kaple stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2005) je v soukromém vlastnictví (Oldřich Pivoňka z Kohoutova), druhý (pozemková parcela č. 2006) patří obci Kohoutov a třetí (pozemková parcela č. 2004) patří Stálnímu pozemkovému úřadu..

Zdroj: Radomír Roup

• Radomír Roup napsal 03.11.2016 22:29

Dobrý den, myslím, že správně to má být okres Náchod, osada Běluň, patřící k Brzicím.

Dobrý den, ono tam došlo ke změně katastrálních hranic. Na mapě Stabilního katastru ještě pozemek, na němž později vyrostla kaple, patřil k obci Brzice. Podle současné katastrální mapy jsou již pozemky, na nichž kaple stála, součástí katastrálního území Kohoutov. Nevím ale, kdy k té změně došlo.

• Vladimír Heinzel napsal 26.12.2018 13:12