18791 kaple sv. Kříže

SSZ od centra někdejší vsi

Kaple byla drobná stavba s hlavním průčelím prolomeným otvorem dveří se segmentovým záklenkem a zděným trojúhelným štítem, kterým se obracela směrem ke stezce kolem řeky Ostravice a k řece samotné. - Kapli dal postavit v roce 1735 Jan Bezruč u svého statku. Kaple byla v držení rodiny Bezručů ze statku č.p. 3, proto se také nazývala Bezručova kaple. Kaple, stejně jako celý statek rodiny Bezručů, byla zbořena někdy mezi roky 1915 a 1930 kvůli rozšiřování a modernizaci Lembergerovy textilky postavené poblíž v roce 1893. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1833 (místo kaple původně patřilo do katastrálního území Sviadnov). - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Slezan Frýdek-Místek, a.s. z Frýdku-Místku.