← kaple Olivetské hory (Andělská Hora) kaple sv. Notburgy (Andělská Hora) →

ve V části vsi, v J části areálu Domova u studánky

Před rokem 1678 byly v místě zřízeny lázně s kaplí nad studánkou. Kaple byla prostá obdélná stavba výrazně zapuštěná do terénu se sedlovou střechou. Průčelní štít byl plochý, nezdobný, s otevřenou předsíní, k níž se scházelo po kamenných schodech. Vstup byl opatřen pravidelnou rozvilinovou kovanou mříží. V předsíni bylo umístěno pískovcové barokní sousoší Panny Marie Pomocné s Ježíškem, andílky a po stranách klečícími světci sv. Janem Nepomuckým a sv. Vavřincem. Autorem tohoto poměrně netradičního sochařského díla z roku 1738 byl svitavský sochař Severin Tischler. - Pardubický kraj jako vlastník kaple rozhodl o jejím zboření v roce 2009, formální souhlas se zbořením kaple jako místně příslušný úřad vydal dne 5.10.2009 stavební úřad Městského úřadu Lanškroun. Demolice kaple proběhla patrně do konce roku 2009. V roce 2010 byl nad pramenem postaven místo kaple moderní přístřešek, do nějž bylo zakomponováno i sousoší umístěné původně v kapli. - Kaple byla nazývána také "horní" kaple, protože stála výše než větší kaple v areálu lázní. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Pardubickému kraji.