18917 špitální kostel sv. Jošta a sv. Alžběty

špitální kostel
na rohu třídy Národní svobody a Svatotrojické ulice

Špitál s kostelem sv. Jošta a Alžběty se nacházel na Pražském předměstí, v těsné blízkosti kamenného mostu. V roce 1351 ho založil velmistr řádu křížovníků s červenou hvězdou Jindřich Vratislav. K jeho správě byli ustanoveni dva kněží. V roce 1404 byl špitál znovu obnoven měšťanem Mikulášem Volyňským. Během husitských válek špitál opět zanikl. Kostel však přetrval a připomíná se ještě v roce 1680. V roce 1798 došlo k novému zřízení chudobince pro 18 chudých a roku 1895 byla postavena nová špitální budova. Dne 14.10.1986 požádal Okresní podnik bytového hospodářství v Písku Ministerstvo kultury ČSR o zrušení památkové ochrany budovy špitálu a chudobince s odůvodněním, že již byla zahájena přestavba Pražského předměstí a v jejím rámci je již připravena dostavba zdravotní školy na místě budovy špitálu. Ministerstvo kultury ČSR na základě této žádosti zrušilo dne 15.6.1987 památkovou ochranu špitálu s podmínkou, že branka do dvora špitálu bude zachována na místě. Ani k tomu ale nedošlo a budova špitálu i s brankou byla v na přelomu let 1988 a 1989 zbořena. Na jejím místě byla postavena nová budova zdravotnické školy. - Špitál a chudobinec je zakreslen na mapě Stabilního katastru z roku 1837. - Pozemek, na němž špitál s kostelem stál, patří Jihočeskému kraji (Střední zdravotnické škole v Písku).

Zdroj: PhDr. Jiří Prášek - Písecké ulice + Martin Čechura: Zaniklé kostely Če