ve Vančurově ulici, v JV části areálu nemocnice.

s nízkou věží

Stavba nemocniční kaple byla koncipována ve stylu jihočeské novorenesance, stejně jako ostatní části nemocnice. V budově se nacházela pitevna, umrlčí komora a pohřební kaple. Po roce 1948 sloužila budova jako skladiště. Demolice kaple byla provedena v roce 1963 údajně kvůli plánované stavbě trafostanice; nicméně na jejím místě je dnes parkoviště. - Presbytář byl orientován k severu. Hlavní jižní průčelí se nalézalo na malém prostranství, které bylo určeno ke shromáždění při pohřbech. Průčelí kaple tvořilo dvě horizontální patra. Dolní část se vstupním portálem spočívala na dvou menších schodech s rustikovými lizénami. Horní část tvořil štít a okno do krovu sedlové střechy. Půlkruhový portál byl orámován edikulou tvořenou toskánskými sloupy, termálním oknem, ústupkovým obloukem a hlavním klenákem. Dále pokračoval vlys a hlavní římsa, nad níž se nacházel obloučkový štít s kombinací s volutami, ústředním segmentovým oknem, pilastry, čučkami a koulemi. Malou jednolodní síň osvěcovala tři sdružená segmentová okna, orámovaná nálevkovitě otevřenými špaletami. Na sedlové střeše se z obou stran nacházely pultové vikýře se segmentovými okny. Na západní straně byl umístěn druhý, segmentově zakončený vchod s několika schůdky. Na severní straně střechy byl zděný vikýř, zdobený po stranách lizénami, římsou a na vrcholu lehce se vlnícím volutovým štítem s koulemi a zkrácenou čučkou na vrcholu. Na východní straně byla umístěna věž s vlastním vchodem, s vřetenovým schodištěm a třemi malými, obdélnými okny rozvrženými po celé délce věže. Schodiště ústilo do krovu. Věž byla připojena k tělu kaple v pětibokém půdorysu s osmibokou kuželovou stříškou a makovicí s křížem. Uvnitř kaple byla část pro laiky oddělena od presbytáře půlkruhovým Vítězným obloukem, za nímž na malém vyvýšeném stupínku byl umístěn vlastní oltář. Po stranách byl presbytář ohraničen dveřmi do chodby a do místnosti pro duchovního. Strop v kapli byl rovný, omítnutý, v rozích zaoblený. Čelní strana mensy oltáře byla rozdělena na tři čtverce, z nichž prostřední byl dekorativně zvýrazněn. Svatostánek na oltáři měl postříbřená dvířka s ústředním motivem Vítězného beránka božího, kolem něhož se vznášela holubice jako symbol Ducha svatého. Schrána byla po stranách ozdobena vyřezanými stylizovanými liliemi na stříbrném pozadí. Na vrcholu oltáře byl umístěn bílý krucifix ze dřeva, Kristus měl polychromovanou svatozář. Na každém rohu oltáře klečel anděl. Stěna za oltářem byla částečně malována geometricky uspořádanými malými obdélníky. U oltáře byla stěna segmentově zaklenuta. Barevný odstín byl tmavý, rovněž koncha, která byla omalována drobným dekorem. Na oltářním závěsu bylo symbolické vyobrazení Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v záři. U chórové přepážky se opakovaly motivy dekoru jako na oltáři: stylizované lilie na stříbrném pozadí, voluty a pás obdélníčku. Přepážka byla členěna na úzké sloupky s patkou, čtvercovou hlavicí a ústřední částí s dvířky. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 646/1 a 646/16) patří firmě Oblastní nemocnice Kladno, a.s. z Kladna.

Zdroj: Bohuslav Niederle: První výroční zpráva okresní nemocnice...