19011 kaple sv. Hildegardy

konec 19. století
ZJZ od vsi, v lese

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Upraveno i okolí kaple. - Nově jsou vyřezány náletové dřeviny v okolí kaple, prořezána je i přístupová cesta ke kapli. - Kapli v původní podobě a na původním místě nechaly postavit v roce 2017 Lesy ČR. - Původní kaple byla před zbořením bez střechy a krovu, klenba byla prolomena. Zdivo bylo shora silně poškozeno. Překlad nad vstupem byl prolomen. Fasáda byla zničená. Byla bez dveří, uvnitř byly trosky. - Kapli nechal koncem 19. století postavit tehdejší majitel panství v Horním Staňkově, JUDr. Gustav Schreiner, po předčasné smrti své osmnáctileté dcery Hildegardy, podle níž získala své zasvěcení. Kaple byla postavena na místě, kde si dcera majitelů jako dítě ráda hrávala. – Po 2. světové válce v rámci vysídlení Sudetských Němců byla nucena odejít i rodina Georga Schreinera, posledního vlastníka panství v Horním Staňkově. Lesní pozemky byly přídělovou listinou z července 1949 převedeny do vlastnictví tehdejších Československých státních lesů. Kaple sv. Hildegardy byla přidělena do vlastnictví Antonína a Amélie Javorských z Horního Staňkova. Počátkem 60. let bohužel začalo postupné chátrání kaple, byl zničen a zcizen inventář, časem se propadla střecha a klenutý strop, což mělo za následek úplnou destrukci a devastaci kaple. V konečné fázi zbylo z původní kaple jen torzo obvodových zdí. – V létě roku 2014 vstoupila lesní správa Železná Ruda v jednání s paní Evou Jiráskovou, vnučkou manželů Javorských a nynější majitelkou kaple a pozemku pod ní. Cílem jednání bylo získání stavby a pozemku do majetku státu za účelem následného obnovení kaple. Stavba i pozemek se na základě darovací smlouvy s paní Evou Jiráskovou staly 18.3.2016 majetkem státu, čímž bylo umožněno Lesům ČR zahájit další kroky pro obnovu zničené kaple. Projektová dokumentace byla zhotovena podle dobových fotografií, vlastní stavba byla zahájena v květnu a dokončena v červenci roku 2017. Financování obnovy bylo zajištěno z vlastních zdrojů Lesů ČR s.p. v rámci tzv. Programu 2020. Na obnově se podíleli také současní obyvatelé Horního Staňkova, kterým se podařilo sehnat historické materiály a fotografie původní stavby. Poděkování patří také řezbáři panu Karlu Tittlovi z Velhartic, který zhotovil nový inventář, jelikož ze starého se nic nedochovalo. - Kaple byla po obnově slavnostně posvěcena dne 17.9.2017 českobudějovickým biskupem Mons. ThDr. Vlastimilem Kročilem, Ph.D. a správcem farnosti Velhartice P. Vendelínem Zboroněm. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.