19024 hřbitovní kaple

hřbitovní kaple
VSV od vsi, na hřbitově, v dnešní Mládežnické ulici

Kaple v historizujícím slohu byla obdélného půdorysu, v ose průčelí s polygonálním věžovitým rizalitem ukončeným kupolovitou střechou s makovicí a křížem a obdélnými okénky pod korunní římsou. Fasáda nad vstupem uzavřeným lomeným obloukem byla zdobena reliéfem hlavy andílka, festonem a křížem. Boční části stavby po obou stranách rizalitu byly členěny lomenými otvory s okny; jejich mansardové střechy zdobily na nárožích hranolové věžičky. - Kaple byla zlikvidována spolu se hřbitovem v roce 1971 při výstavbě sídliště. Na ploše hřbitova dnes stojí panelový dům. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 1025/4 a 1025/39) patří městu Litvínov.

Zdroj: Ing. Eva Hladká, Miloš Miličevič

• Miloš Miličevič napsal 11.03.2017 11:40

Hřbitov s kaplí se nacházel na místě dnešního panelového domu Mládežnická 237-239, pod školou, která je na hist. snímku vidět. Doporučují letecké snímky z r. 1938 nebo 1953.

Poloha doplněna, děkuji. Ještě se zeptám - kde se dají sehnat letecké snímky z roku 1938?