19089 kaple Panny Marie Lourdské

(původní); nová září 2016 - 23.4.2017 (posvěcení)
v 70. letech 20. století
na V okraji vsi

Má novou střechu. Místo dveří má ozdobnou kovanou mříž, zařízená. - Původní kaple stála v údolí zvaném Močítka. Uvnitř byly sochy Panny Marie Lurdské a Bernadetty. V okolí kaple vznikla v období komunismu skládka odpadu, která pohltila i kapli. K definitivnímu zániku kaple došlo v 70. letech 20. století při zahrnování skládky. Dochovaly se pouze sochy, které se před zbořením kaple přesunuly do vícenického kostela sv. Marka a později byly opraveny. - Asi v roce 2015 vznikla v obci myšlenka na obnovu kaple, kterou na podzim roku 2015 podpořilo i zastupitelstvo obce Vícenice. Na původním místě (49.202109, 16.135211) nebyla stavba povolena z důvodu ochranného pásma kolem vedení vysokého napětí. Proto byl pro novou kapli vybrán prostor na rozcestí u rybníka, který je od původního místa kaple vzdálen asi 117 m směrem k jihozápadu. - Pozemek s kaplí patří obci Vícenice u Náměště nad Oslavou; obec v letech 2016 - 2017 zorganizovala obnovu kaple s využitím dotace od Nadace ČEZ. Kaple byla po obnově vysvěcena dne 23.4.2017.