Zaniklé (známka 600) dřevěné zvoničky

zvonička
konec 18. století
začátek jara 1972
na návsi

Zvon ze zvoničky byl zrekvírován za 2. světové války, nebyl však zničen a v roce 1947 se do zvoničky vrátil. Někteří občané ale usilovali, aby byla ve vsi postavena kaple. Sbírky uskutečněné ve 40. a 50. letech 20. století nepřinesly očekávané množství finančních prostředků, proto byla v roce 1951 téměř celá ušetřená částka poskytnuta na zřízení rozhlasu ve farním kostele ve Velkém Ořechově. Zvonička postupně chátrala a při zvonění se celá chvěla. Zejména v 60. letech 20. století už hrozilo nebezpečí, že zvonička spadne. Znovu se proto ozývaly hlasy postavit kapli, avšak v té době to nebylo možné z politických důvodů. Navzdory tomu daroval rodák ze vsi František Minařík z č.p. 12, který v té době žil v USA, 15.000,- Kčs, které se staly základem pro postavení kapličky. Brzy na jaře roku 1972 byla brigádně zbořena zvonička i přilehlá stará budova Místního národního výboru a na jejich místě byly ihned vybudovány základy nové kaple. Při velké brigádě dne 23.7.1972 se vyzdila celá stavba tehdejší kaple, která byla cca o polovinu menší než dnes. Budova byla také zastřešena, avšak dokončena byla až v letech 1977 - 1978. Stavba byla oficiálně dobudována jako márnice, ze které měl být pro zemřelé vypravován pohřeb. Několik případů se tu i uskutečnilo. V letech 1998 - 1999 byla kaple zvětšena a zasvěcena sv. Zdislavě. Do její zvonice byl umístěn zvon Panny Marie a sv. Jana Nepomuckého z roku 1782, pocházející z původní zvoničky. - Zvonička byla památkově chráněná; památková ochrana byla oficiálně zrušená až dne 7.6.2016. - Pozemek, na němž zvonička stála, patří obci Kelníky.