19116 divadlo pašijových her

Zaniklé (známka 600) ostatní

JZ od vsi

Budova divadla byla dřevěná, šíře stavby 14,5 m, hloubka jeviště 19 m, výška přes 15 m, portál jeviště vysoký 6,5 m, a široký přes 9 m. Celková délka budovy po dostavbě roku 1894 byla 80 m (v roce 1894 byla kapacita míst zvýšena na 2.000, někdy je udáváno i 4.000). Napravo před pódiem stály varhany firmy Rieger z Krnova z roku 1893. Nad divadlem byla restaurace až pro 400 hostů. V roce 1895 zde natočili bratři Lumierové dokument; údajně nejstarší film na našem území. Obec si za příjmy z divadla pořídila první veřejný rozhlas v okrese. - Divadlo sloužilo svému účelu až do roku 1948, jen během 2. světové války sloužilo Němcům jako sklad materiálu. Po roce 1948 zůstalo bez údržby, hořičtí obyvatelé sice vybírali peníze na cihly na opravu, ale komunisté to zakázali. Budova pak sloužila na zábavy a dožínky. Okolo roku 1950 bylo zrušeno divadelní osvětlení, pak byly strženy některé části budovy a zbytek byl od roku 1955 využíván místním Jednotným zemědělským družstvem. Ve zděné části divadla byly ustájeny ovce. Zpustošenou dřevěnou budovu nakonec v roce 1966 strhlo vojsko pomocí lan. Trámy byly patrně odvezeny do Zubčic na stavbu kulturního domu. V další likvidaci pokračovaly Vojenské stavby Praha, které navrtaly a odstřelily zděnzděné základy (spolu s nimi tehdy odstřelily i kostelík Panny Marie Bolestné na Randlesbergu. - Dnes jsou na místě jen skrovné zbytky a kamenný pomník. - Pozemek, na němž divadlo stálo, patří obci Hořice na Šumavě.

Zdroj: Václav Marek

• Václav Marek napsal 03.08.2018 10:36

Opona v divadle měla úctyhodný rozměr 6.5 x 9 metrů, po roce 1948 ji místní zemědělci rozřezali na kusy a těmi přikrývaly zemědělské stroje před nepohodou..Obrázek opony je v místním muzeu Pašiových her.

Přikrývali ... ,má být správně, omlouvám se za hrubku.