← kaple (Arnoltice) kostel sv. Anny (Arnoltice) →

Poškozené (známka 0) ostatní

asi půl kilometru JZ od obce

Část náhrobků je povalená, část stojí. Chybí ohrazení (zachovány jen kamenné sloupky pro jeho uchycení). Na ploše hřbitova leží 3 vyvrácené stromy. - Židovský hřbitov se nachází v březovém háji v blízkosti hrazené obory. Od vesnice je vzdálen půl kilometru jihozápadním směrem. V minulosti byl ohraničen plotem s žulovými sloupky, mezi nimi byly vloženy dva trámky. Do současnosti se dochovaly všechny jen na severní straně, na zbylých třech světových stranách je pouze po jednom sloupku. - Dnes je hřbitov zpustlý a zarostlý náletovými dřevinami. Na jeho ploše se zachovalo 26 náhrobních kamenů a jeden podstavec; třetina náhrobních kamenů je povalená. Nejstarší stéla je v současnosti evidována pod č. 15, nachází se v první řadě uprostřed a pochází z roku 1833. Je na ní uvedeno jméno paní Miny, manželky pana Leiba, jež zemřela 20. ijaru 593 malého počtu, tedy 9. května 1833. Tento náhrobek pravděpodobně označuje jeden z prvních pohřbů, který zde byl vykonán. Pravidelně se zde pohřbívalo až do konce 60. let 19. století. Hřbitov byl naposledy využit během 1. světové války, kdy zde byl v roce 1915 pohřben uprchlík z Haliče. Hřbitov byl poničen během druhé světové války, od té doby nebyl opraven a není udržován. - Hřbitov je zakreslen na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek se hřbitovem patří Lesům ČR, s.p.

Zdroj: Mgr. Lukáš Svoboda - Muzeum Karlovy Vary