Zaniklé (známka 600) zděné fary

fara
60. léta 20. století
na Uhlířském vrchu, u kostela Panny Marie Pomocné

Zbouráno v 60. letech 20. století ze statických důvodů. - S postavením kostela Panny Marie Pomocné v letech 1755 - 1758 bylo nutno se postarat i o ubytování vikářů, kteří zde vykonávali duchovní služby. Tak byla současně s kostelem postavena budova vikářství (bylo situováno před severní průčelí kostela). Jednalo se o malou přízemní budovu z hrázděného zdiva, krytou šindelem, upravenou v letech 1881 - 1898. Vlevo od vchodu se nacházel byt vikáře, složený z jedné větší a dvou menších světnic. Vpravo byla světnice pro hospodyni, ke které přiléhala kuchyně s komorou. Byl tam i sklep a dřevník. Až do 30. let 20. století zůstávali vikáři zde i přes zimu. Od té doby konal vikář svou duchovní činnost na Uhlířském vrchu jen od května do října a u poutí, které zde byly konány třikrát ročně: na sv. Petra a Pavla, k svátku Nanebevzetí Panny Marie a svátku Jména Panny Marie. V zimním období se místem pobytu vikáře stal zámek v Bruntále. - Pozemek, na němž vikářství stálo, patří firmě Služby Bruntál, s.r.o. z Bruntálu.