Opravené (známka 0) ostatní

1. třetina 19.století
J od vsi

Židovský hřbitov se nachází uprostřed polí bez přístupové cesty. Viditelný je od silnice, která vede z Těšova k silnici Cheb - Mariánské Lázně. Hřbitov má trojúhelníkový půdorys a je obehnán zdí vyšší než jeden metr. Původní vstup byl v severovýchodní části hřbitova, ten byl po odchodu místních Židů zazděn. V současné době je na tomto místě zeď provalena a tímto místem se na hřbitov opět vstupuje. Obvodová zeď je jinak až na mírně pobořený jihovýchodní cíp neporušená. - Hřbitov byl založen v 1. třetině 19. století; podle malošitbořské matriky zemřelých se první pohřeb uskutečnil v červnu 1818, kdy zde byl pohřben Moses Steiner. Předtím se zemřelí z Malé Šitboře a Milíkova pohřbívali na hřbitovech v Kynšperku nad Ohří nebo v Kynžvartě. - Hřbitov byl využíván do začátku 20. století, jak lze usuzovat podle nejmladšího náhrobku s evidenčním číslem 82, jenž pochází z roku 1900. Před zabráním pohraničí nacistickým Německem byla správa hřbitova převzata židovskou obcí v Mariánských Lázních. - Po 2. světové válce hřbitov pustnul, v 90. letech 20. století byly podniknuty první kroky k jeho rekultivaci. V roce 2006 byly vztyčeny všechny náhrobní kameny. V roce 2008 byl hřbitov přesně zaměřen a byla vyhotovena jeho mapka. Na jaře 2009 byl dokončen jeho terénní výzkum, při kterém byly všechny náhrobky změřeny, evidenčně očíslovány a jejich náhrobní nápisy opsány. - Dnes se na hřbitově nachází 90 náhrobků; nejstarší z nich je náhrobek s evidenčním číslem 90 pocházející z roku 1821. - Pozemek se hřbitovem patří Federaci židovských obcí v ČR.

Zdroj: Mgr. Lukáš Svoboda - Muzeum Karlovy Vary