1920 kaple Tajných utrpení

Polozřícené (známka 450) zděné kaple

v lese, u silnice, JZ od vsi

středně velká

Kaple z větší části zbořena v roce 2012; ubouráno předních cca 3,2 m zdiva, zbytek nově zastřešen a dostal novou fasádu, zvenčí je nově kamenný neomítaný. - Přední část kaple nechalo ubourat město Javorník poté, co na kapli dne 10.6.2010 spadl strom a zčásti poškodil střechu a statiku. Město Javorník nechtělo do opravy kaple investovat větší částku, proto požádalo Ministerstvo kultury ČR o sejmutí památkové ochrany (zrušena dne 23.12.2011) a poté větší část kaple nechalo zbořit. - Před zbořením přední části měla kaple zčásti poškozenou střechu. Štít v průčelí byl přitažen ke zbytku stavby lešenářskými trubkami. Vzadu ve štítu chyběl kus zdiva. Omítka byla silně poškozena. Byla bez oken (pouze mříže) a dveří. Klenba držela. Uvnitř byla zpustošená. – Kaple má zvláštní zasvěcení Tajných utrpení (Geheime Leiden). - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru t roku 1836. - Pozemek s kaplí patří městu Javorník.