19223 kostel sv. Vavřince

první zmínka 1352
proti vchodu do současného kostela sv. Vavřince

První zmínka o farním stupenském kostele je v registrech papežských desátků již z roku 1352. Kostel byl zasvěcen svatému Vavřinci a stál proti vchodu do současného kostela, v místech nynější školy. V době husitských válek několikrát vyhořel, byl obnoven a v roce 1803 byl rozšířen o druhou věž. Když dne 19.4.1854 vypukl ve Stupně velký požár, poškodil obě věže, oltáře i varhany. Navíc s rozvojem průmyslové výroby a dolování uhlí vzrostl výrazně počet obyvatel Stupna, a tak byl tento starý chrám pro věřící již nedostatečný. Mezi léty 1880 až 1882 byl tedy podle plánů inženýra Scheinera vystaven nový kostel, roku 1884 byl zasvěcen stejnému světci, sv. Vavřinci. Původní kostel byl v roce 1887 zbořen. Z jeho vybavení se zachovaly dvě dřevěné sochy, malý oltář a zpovědnice. Vše je umístěno v nynějším kostele. Do nového kostela byla přenesena i trojice zvonů, nicméně za I. světové války byly dva z nich zrekvírovány pro válečné účely. Třetí, Panny Marie, se svým materiálem nehodil pro válečné účely a tak zdárně přečkal 1. i 2 světovou válku. Jako na jediný dochovaný zvon se na něj v novém kostele zvoní dodnes.

Zdroj: David Antonín Cajthaml a Obecní úřad Břasy

• David Cajthaml napsal 11.02.2017 08:46

Tři zachráněné zvony byly přeneseny do nového kostela sv.Vavřince, nicméně za I. světové války byly dva zabaveny. Třetí, sv. Marie, se svým materiálem nehodil pro válečné účely a tak zdárně přečkal i II. válku. Jako na jediný dochovaný zvon se na něj v novém kostele zvoní dodnes.