19339 kostel sv. Jana Křtitele

1100 - 1122 na místě starší stavby
v ulici Na Zábradlí čp. 205

Na začátku roku 2001 byl v rámci rekonstrukce suterénních prostor staroměstského činžovního domu v ulici Na Zábradlí prováděn rovněž archeologický průzkum. Ve všech suterénních místnostech se po odstranění podlahových úrovní objevily dobře zachovalé základové partie kostela a hřbitova. Dokonce bylo zjištěno, že kostelu předcházela starší stavba z přelomu 11. a 12. století. Tato nejstarší stavba byla jednolodní, zachovaly se z ní nevelké zbytky základů apsidy a jižní obvodové stěny. Ani ona však nebyla postavena "na zelené louce"; archeologové prokázali, že zde před tím stával výrobní objekt železářů. - V letech 1100 - 1122 byla starší stavba zbořena a na stejném místě byla vystavěna architektonicky náročnější románská tříapsidová centrála. K západnímu průčelí stavby byla ještě románskou stavební technikou připojena patrně kvadratická přístavba. Významným způsobem se do podoby kostela zapsalo gotické období, kdy stavba ztratila vlastnickou funkci a stala se kostelem farním. Západní část románské stavby byla v této době zbořena a nahrazena větší obdélnou lodí, ke které se později připojovaly různé přístavky. Důležitou součástí celého areálu bylo i pohřebiště, umístěné nejen v rámci vlastního interiéru lodi, ale též vně stavby, kde vznikl postupem doby farní hřbitov. - Patentem císaře Josefa II. byl kostel zrušen a následně roku 1789 prodán do soukromých rukou. Nedlouho poté byl přestavěn na obytný dům podle plánu pražského stavitele Ignáce Jana N. Palliardiho. Podobný osud postihl i budovu bývalé fary (čp. 204) a dům čp. 206. - Roku 1894 byla Magistrátem stanovena nová regulační čára dnešního Smetanova nábřeží, která předpokládala likvidaci uvedené zástavby. Objekty čp. 204 a 205 již v roce 1893 zakoupil stavební podnikatel Alfons Wertmüller, který v následujícím období vypracoval plány na výstavbu nového čtyřpatrového domu. Uvedený záměr byl realizován po provedení asanace stávajících objektů v roce 1896. Domy čp. 204, 205 a 206 byly přes protesty ochránců památek zbořeny. - Kostel stál na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 167) je v soukromém vlastnictví (RNDr. Jan Jehlička z Prahy, Ing. Martin Jehlička z Německa a Ing. Barbara Schlindenbuch z Německa), další dva (pozemkové parcely č. 1149 a 1135) patří městu Praha.