19340 kostel sv. Kříže Většího

na náměstí Curieových

Na boční stěně budovy Základní školy v Dušní ulici č.1 Praha 1 Staré Město je pamětní deska s textem: „V těchto místech stával farní kostel Svatého Kříže Většího s klášterem bratří kajících řádu sv. Augustina s farou, školou a hřbitovem, kterýžto klášter založil slavný král Český Přemysl Otakar II. roku 1256, když se byl z vítězné výpravy z Prus do vlasti navrátil. Ve válkách husitských byl klášter opuštěn a fara obsazována byla světskými faráři strany podobojí až do roku 1628, kdy byl klášter obnoven uvedením do něho řádu Cyriaků z Polska. Avšak r. 1783 klášter byl zrušen, budovy jeho prodány, farnost kostela sv. Kříže spojena s osadou sv. Ducha a roku 1890 obec Pražská, zakoupivši bývalou faru a klášterní budovu, vystavěla na jejím místě tuto národní školu“. - Kostel byl trojlodní bazilikou s mírně obdélným trojlodím o rozměrech 19 x 18 m a dlouhým, pětiboce uzavřeným presbytářem zpevněným opěráky. Na jižní straně byla připojena kaple zasvěcená sv. Ludmile a budova konventu kolem čtvercového rajského dvora. Od roku 1650 procházel klášter důkladnou obnovou. Práce byly prováděny podle projektu Giona Decapaula, který nechal vybudovat kryptu, vydláždit kostel a obnovit dvě oltářní mensy. Od roku 1692 byly upravovány klášterní ambity a stará dřevěná zvonice, poškozená požárem z roku 1689, nahrazena zděnou. Úprava chrámu byla zahájena v roce 1713 stavitelem J. Š. Pánkem. Při ní došlo k rozšíření oken, úpravě západního průčelí a zřejmě i k novému lizénovému členění bočních fasád. V roce 1749 byla uprostřed rajského dvora vystavěna kaple Božího hrobu, vysvěcená 23. srpna. Klášter byl zrušen dne 4.8.1783 a jeho majetek oceněn na 12.767 zl. a dalších 2.278 zl. 31 kr. za nábytek a kostelní vybavení. Areál krátce sloužil paulánům od sv. Salvátora, ale roku 1785 byl uzavřen nadobro. Kostel sv. Kříže byl prodán za 3.300 zl. pražskému kupci Josefu Antonovi. Poté byl využíván jako chlév a skladiště. Definitivně zanikl v roce 1888, kdy jej městská rada zakoupila od poslední majitelky Anny Šípkové. Kostel byl zbořen a na jeho místě byla postavena obecná a měšťanská škola. – Zlomky architektonických prvků (klenební žebra, svorníky a hlavice) z konce 13. století jsou uloženy v lapidáriu Národního muzea. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Praha.

Zdroj: Dr. V. V. Štech: Zmizelá Praha