19361 kostel Božího těla

Zaniklé (známka 600) dřevěné kostely

požár
16. století
v S části vsi

Kostel byl úmyslně zapálen kolem půlnoci z 1.8. na 2.8.2017; během hodiny se nejprve kvůli žáru skácela věž se zvonem, pak spadla i kostelní loď. Kostel byl prakticky zcela zničen, zbyly jen ohořelé dřevěné trámy a kříž, který stál před kostelem. - Kostel byl postaven v roce 1563, o čemž svědčil letopočet 1563 na portálku v interiéru a zvon s rokem 1565 (zvon v roce 2001 někdo ukradl, ale zvedla se taková vlna nevole, že se ho zloději nakonec zbavili - nalezen byl bez srdce v nedaleké Karpentné). Kostel byl postaven z velkých kmenů listnatých stromů. Interiér byl vybaven původním zařízením a obrazy z 1. poloviny 16. století. Později byl vyzdoben díly místních umělců žijících v 17. a 18. století. Koncem 17. století byla původně samostatně stojící masivní zvonice spojena s kostelní lodí. V 19. století byl kostel několikrát opravován, avšak zachoval si svou původní goticko-renesanční podobu. V letech 2012 až 2014 došlo k rekonstrukci střechy a krovu kostela. Před požárem se v interiéru kostela zachoval z jeho nejstaršího období fragment oltáře umístěný na zpovědnici. Kulturní památka patřila mezi ukázkové kostely se štenýřovou věží, charakteristické pro oblast Těšínského Slezska. „Gutský kostel byl nejlépe dochovaným dřevěným kostelem ve skupině dřevěných kostelů Těšínska a severovýchodní Moravy,“ poukázala Petra Batková z ostravského pracoviště Národního památkového ústavu. - Biskupství ostravsko-opavské, město Třinec a Ministerstvo kultury ČR již plánují obnovu kostela v původní podobě. Cena opravy je odhadována na minimálně 20 miliónů korun a doba obnovy na dva až tři roky. Peníze na obnovu kostela půjdou z pojistky, z prostředků Ministerstva kultury ČR a z veřejné sbírky. Také je plánován koncert na podporu obnovy kostela. Biskupství již zajišťuje veškerou dokumentaci, která ke kostelu existuje; jde o různé plány nejen z posledních let, kdy se kostel opravoval, ale i starší z 50. let 20. století. Pomoci s obnovou kostela by měl také odborník na dřevostavby, který pomáhal před 15 lety při obnově podobně spáleného kostela svaté Kateřiny Alexandrijské v Ostravě-Hrabové. S obnovou kostela chtějí pomoci lidé z celého regionu; pomoc přislíbilo např. město Český Těšín. - Pozemek s kostelem patří církvi.