19432 Nová synagoga

na křižovatce Pařížské a Široké ulice

Synagoga měla rokokové průčelí. - Nová synagoga (zvaná též Nová škola) v Praze byla založena koncem 16. století rabi Isaakem Wechslerem jako soukromá modlitebna. Stála v bývalé Josefské ulici, dnešní Široké. Syn Isaaka Wechslera Jakob Rafe věnoval synagoze před rokem 1595 svitky tóry a textilie. Při velkém požáru Starého Města v roce 1689 byla zničena a 1703 obnovena jako soukromá modlitebna rodiny Duschenesů. V roce 1754 opět vyhořela. Byla znovu postavena na náklady Davida Kuha. V roce 1898 při asanaci Josefova byla zbořena stejně jako židovská rituální lázeň ve vedlejším domě. - Synagoga stála na trojici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 1049 a 1047) patří městu Praha, třetí (pozemková parcela č. 786) je v soukromém vlastnictví (asi 15 spoluvlastníků).