kaple (kostnice)
u kostela Navštívení Panny Marie (Matky Boží)

Kostnice stála v jihovýchodní části někdejšího hřbitova, který se rozkládal kolem kostela Navštívení Panny Marie a na němž se přestalo pohřbívat v roce 1880. Několik zajímavých náhrobních kamenů bylo poté uloženo do kostnice. V roce 1896 nechal starosta města na návrh Františka Štědrého přenést náhrobky z kostnice na nádvoří radnice, kde vzniklo muzejní lapidárium: zřejmě brzy poté, asi ještě v roce 1896 nebo v roce 1897, byla kostnice zbořena (nenachází už se na řadě fotografií, které byly pořízeny kolem roku 1900). - Kostnice je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Kostnice stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2203) patří městu Louny, druhý (pozemková parcela č. 2204) je v soukromém vlastnictví (Marie Moravcová z Loun, Marie Smolíková z Loun a Milada Smolíková z Loun),

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D., Daniela Linková