na Masarykově náměstí

se štítovým zvonovým nástavcem

Podle Františka Voláka: „Zvonilo se v kapličce, která byla budována asi roku 1830 (?) před svojšickou hospodou. Stála na náměstí nedaleko nynější kašny, na nepatrně vyvýšeném místě před nynějším pomníkem TGM. Po vystavění katolického kostela sv. Václava byla kaplička zbořena (1912), obrazy a sošky z ní byly uloženy v městském muzeu a kopeček srovnán. Pod tímto kopečkem v hloubce asi 2 m nalezena byla kostra, úplně již setlelá, pod jejíž hlavou byla bronzová spona. Nález, starý asi 2000 let, byl bohužel dělníky zničen, spona jest v muzeu uložena. - Z Vavákových Pamětí: „Od starodávna stával na náměstí v Pečkách dřevěný kříž, který se časem obnovovat musel. Naposled roku 1746. Roku 1748 dal tehdejší rychtář pečecký Tomáš Hradecký, sedící,,na Bílé krčmě" (vejsadní krčmě poděbradské) udělati místo dřevěného kříže sloup neb statui se sochou Panny Marie se zábradlím kolem. I lampu k soše obětoval. Když zemřel, nikdo se o památku jím založenou nestaral, takže časem sešlo zábradlí, pak lampa a konečně došlo i na statui, která se roku 1776 shroutila a setlela. Pak nebylo na vsi ničeho. Až konečně roku 1813 zřídil Jan Jeřábek s manželkou Kateřinou, roz. Vavákovou z Milčické hospody, kamenný kříž na návsi, který byl od děkana a vikáře dobřichovského pana Leandra Navrátila v květnu toho roku slavně posvěcen. Kříž tento postaven jest po odstranění kapličky roku 1830 na náměstí vybudované, od roku 1913 za katolickým kostelem sv. Václava u vchodu do sakristie.“ - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Pečky.

Zdroj: Jan Karbus, kronikář města Pečky