19566 kaplička Panny Marie Lourdské

Opravené (známka 100) skalní kapličky

jeskynní kaple
Z od vsi, u Josefových skal

Zařízená. - V mohutném skalním pásu na úbočí Zámeckého pahorku nad Starým Rejvízem je v jednom z výklenků umístěn obraz Panny Marie s malým oltářním stolem. Zdejší poutní místo vzniklo ve výklenku pod Josefovou skálou v roce 1908 jako připomínka sto let kostela Jména Panny Marie v Rejvízu a padesáti let od vzniku poutí v Lourdech. Proč bylo vybráno místo v prostoru Josefových skal, není známo, snad se jen využilo vhodných prostor ve skalním masívu. V roce 1909 zahájil zdejší kněz Hieronym Pavlík každoroční tradici vynášení sošky Panny Marie Lourdské z kostela v Rejvízu; vždy dne 1. května procesí slavnostně vyneslo sošku z kostela do skalního výklenku. Pod soškou byl zhotoven kamenný oltář. Kámen nebyl kamenicky opracován, jen volně naskládán a zabetonován. Soška byla na místě vždy do 31. října, kdy pak byla za zpěvu slavnostně odnesena zpět do kostela v Rejvízu. K zániku poutního místa došlo po vyhnání původního německého obyvatelstva po 2. světové válce. - Místo upadlo v zapomnění, aby se v roce 2003 opět objevilo. Dne 13.5.2006 spolek „Příznivci kamenických a sochařských děl na Jesenicku“ ve spolupráci s Lesy ČR s.p., Lesní správou Jeseník, začal pracovat na obnově poutního místa. Byla obnovena přístupová cesta a vybudováno odpočinkové místo. Z místních břidlic, kvarcitů a křemenů byl postaven nový oltář. Do parapetu oltáře byly symbolicky zazděny dva kusy bílého mramoru, zbytky dlažby z kaple sv. Anny v Horním Údolí. Místo sošky byl nad oltář umístěn obraz Panny Marie Lourdské, dílo člena spolku. V prostoru Lourdské jeskyně byla vytvořena malá geologická expozice s historickými artefakty (zbytky původního oltáře a mramorový podstavec, na kterém stála soška Panny Marie Lourdské). Dílo bylo dokončeno po 4 měsících. - Slavnostní otevření a vysvěcení provedl Msgr. Anton Ott dne 28.9.2006. - Vlevo od kapličky je umístěn kříž z roku 2009, který připomíná stoleté výročí vynášení původní 80 cm vysoké sochy. - Pozemek s kapličkou patří církvi (Arcibiskupství olomouckému).

Zdroj: Informační tabule v místě