19587 kaple zvaná Grösselova

nároží Nádražní a Žitavské ulice

Grösselova kaple nebo také Grösselův kříž, je velmi cennou památkou ze sklonku raného baroka. – V roce 2017 byla přestěhována o cca 88 m směrem k jihu (původně stála na souřadnicích: 50.856492, 14.841197) na nové místo a následně opravena. Od původně plánovaného stěhování kaple vcelku s pomocí těžkého jeřábu bylo upuštěno pro jeho technickou i finanční náročnost. Kaple tedy byla postupně rozebrána a následně postavena na novém místě. Součástí prací bylo i ošetření pískovcových částí. Práce probíhaly pod dohledem Národního památkového ústavu. – Památka typově patří mezi výklenkové kaple. Hlavní prvky jsou zhotoveny z tesaného pískovce. Jinak je kaple vyzděná z lomového kamene a z cihel, z boků a zezadu je omítnuta. Omítnut je i půlkruhový výklenek, ve kterém je umístěn dřevěný kříž. V soklu mezi diamantovou bosáží se dochovalo nápisové pole. Na kamenné desce je text, který přibližuje historii kaple. – Kapli nechali postavit manželé Grösselovi při dnešní Žitavské ulici. Kaple se tehdy nacházela u cesty mezi dvěma stodolami. S rozšiřováním Hrádku směrem k Žitavě se kaple ocitla postupně mezi domy a později dokonce na soukromém pozemku. Ještě na konci 20. století byla z ulice viditelná. Vzrůstající túje je ale postupně zakryly. – V roce 2015 nabídl majitel pozemku Městu Hrádek nad Nisou, že kapli věnuje, pokud bude přestěhována. Jako nové místo bylo vybráno nároží Nádražní a Žitavské ulice, tedy místo na stejné ulici, jen asi o 88 m blíže centru města.