← kaple Panny Marie (Alojzov) evangelický kostel (Andělská Hora) →
1959 kostel sv. Anny

na kopci SSZ od města

Má novou střechu. Zavřený, zařízený. Kolem je nově uděláno odvodnění. U kostela byl v roce 2008 obnoven velký dřevěný kříž. Nově jsou vykáceny stromy v těsné blízkosti kostela. - V roce 1696 byla z iniciativy zbožné mládeže, jež se v těchto místech o nedělích setkávala, postavena na místě dnešního kostela dřevěná kaple. Bohoslužby si záhy získaly oblibu věřících a kapacita skromného svatostánku přestala stačit. Kvůli nadměrnému počtu poutníků museli faráři sloužit mše pod širým nebem. Když však jednoho větrného dne ulétla knězi hostie přímo z rukou, bylo rozhodnuto o výstavbě většího chrámu Páně. Kamenný kostel se začal budovat roku 1769 a již následujícího roku 26. července, na svatou Annu, byl slavnostně vysvěcen. O několik let později císař Josef II. poutě zakázal, a dokonce bylo v plánu objekt zbořit. Z toho naštěstí sešlo a v dubnu 1795 císař Leopold nechal kostel znovu otevřít. Od 50. let 20. století kostel chátral, v 70. letech 20. století přišel úplný zákaz mší a do vzácného interiéru se pustili vandalové a povětrnostní podmínky. - Pozemek s kostelem patří městu Andělská Hora; město nechalo kostel v roce 2014 opravit s využitím dotace z Programu rozvoje venkova. Slavnostní otevření opraveného kostela spojené s bohoslužbou se uskutečnilo dne 25.10.2014. - Ke kostelu vede nová křížová cesta ze 14 dřevěných křížů s obrázky krytými stříškami.

Zdroj: Kateřina Skalíková, Jan Novák, Matěj Matela

• Kateřina Skalíková napsal 22.04.2009 17:44

U kostela sv. Anny byl v roce 2008 zcela obnoven velký dřevěný kříž. Město má zájem objekt opravit, ale nedaří se mu sehnat potřebnou finanční částku. Projektová dokumentace je připravena. Základní údržba objektu je prováděna pravidelně.

• Jana Nováková napsal 02.04.2014 17:16

Městu se podařilo získat dotace z Norských fondů, letos by měla začít kompletní oprava tohoto krásného poutního kostela: www.facebook.com/MestoAndelskaHoraEngelsberg

• Jan Novák napsal 29.10.2014 20:00

27.10.2014 Andělská Hora - V celé své kráse se lidem představil opravený poutní kostel sv. Anny na Anenském vrchu nad Andělskou Horou. V sobotu se zde konalo slavnostní otevření, jejíž hlavní součástí byla děkovná mše. Lidé si mohli prohlédnout interiér kostela a pobavit se před kostelem při občerstvení i koncertu dechové hudby. Městu Andělská Hora se postupně během předchozích let za pomoci nejrůznějších finančních zdrojů, vlastních i z nadací a dotací, podařilo restaurovat obrazy, opravit varhany a celý kostel. Za opravu a údržbu sakrální památky obdržel starosta Andělské Hory Miroslav Novotný děkovný list, který obsahuje i poděkování všem lidem, kteří se na obnově památky podíleli. Pod dopisem jsou podepsáni senátor Parlamentu ČR Tomáš Jirsa a Michal Valenčík, věnující se dokumentaci ohrožených sakrálních staveb. Zdroj: http://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/otevreni-kostela-na-annaberku-20141027.html

Informace doplněna, děkuji.

• Miloslav Horník napsal 25.10.2017 15:33

Doporučuji zhlédnout video: POUTNÍ KOSTEL SV. ANNY V ANDĚLSKÉ HOŘE na: https://www.youtube.com/watch?v=w8ds6t-C7YY

Doporučuji zhlédnout video:Město Andělská Hora - 1. díl na: https://www.youtube.com/watch?v=uPZAH7N9lpE