19596 kaple Panny Marie Sněžné

poutní kaple
JZ od vsi, u zelené turistické značky

První zmínka o poutní kapli Panny Marie Sněžné pochází z roku 1692, kdy hraběnka Markéta z Abensberku, manželka a dědička Ferdinanda Buquoye, prodala dne 27.10.1692 zámek Olešnici s dvorem, vsí a kaplí v lese na „Kameni" svému synovci Filipu Emanuelovi za 44.000 zlatých. - Nařízením místodržitelství byla kaple roku 1786 v rámci josefinských reforem zrušena a někdy později zbořena. - V lese, kde kdysi kaple stávala, byl roku 1904 postaven žulový pomník ve tvaru Božích muk, dle vzoru monumentu v lese u Karlových Varů. Vypracoval jej ze žuly besednický kamenický mistr Dvořák ze Lhotky u Besednic. Obraz Panny Marie Sněžné vymaloval akademický malíř Josef Hubsch na Královských Vinohradech dle římského misálu. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu České Budějovice.