Opravené (známka 95) dřevěné zvoničky

zvonička
mezi domy č.p. 528 a 538

Má novou šindelovou střechu. - Dřevěná zvonička byla původně umístěna na staré lípě u Donthova statku. Při požáru tohoto statku v roce 1931 byla zničena a musela být postavena jinde. Bylo vybráno místo mezi tehdejšími domy č.p. 27 a 30, kde byla nová zvonička v roce 1932 postavena. Dostala nový zvon Concordia, který byl posvěcen děkanem Knauerem a farářem Stöbem. Zvuk zvonu sloužil jako jednoduchá časomíra a burcoval obyvatele při nečekaných událostech. Po vyhnání německého obyvatelstva vsi po skončení 2. světové války začala zvonička chátrat a nakonec byla zničena. Ztratil se i zvon, a ačkoliv členové spolku "Přátelé Bolkova" pátrali jak mezi žijícími vyhnanci v Německu, tak mezi občany vsi, nepodařilo se jej najít. V lednu roku 2010 vzešla od mladých členů spolku "Přátelé Bolkova" iniciativa na obnovu zvoničky. Dobrovolníci se napojili na nadaci „Make a Connection - Připoj se“ a po vytvoření nadačního projektu získali prostředky na stavbu nové dřevěné konstrukce zvoničky. Stavební odborníci - členové sdružení - v krátké době vypracovali kompletní projekt zvoničky podle dobových fotografií a na jeho základě získali stavební povolení. V červenci 2010 se začalo se sanací, vyztužením a dobetonováním koruny původního betonového základu. Na přelomu října a listopadu 2010 byla vztyčena a smontována dřevěná konstrukce zvoničky. Nátěry, pobití šindelem, usazení zvonu a mechaniky a konečné terénní úpravy se uskutečnily kvůli nástupu zimy na jaře 2011. Oproti původní zvoničce má nová obedněné horní patro se zvonem. - Pozemek se zvoničkou patří obci Rudník.