Poškozené (známka 0) ostatní

JV od městyse, na kraji lesa

Většina náhrobků je postavená, jen malá část je povalená. Plocha hřbitova je udržována, jen cca 1/5 hřbitova na východní straně je zarostlá náletovými dřevinami. Silně poškozená je ohradní zeď. - Hřbitov byl založen v roce 1857 (předtím se pohřbívalo v Letově) a rozkládá se na ploše 1.456 m2. - Najdeme zde výhradně emancipační náhrobky bez výrazného stylu, většinou zrcadlící módní vlivy majoritní společnosti. Jsou zhotoveny z pískovce nebo žuly. Pohřbívalo se zde i z okolních osad Velká Černoc, Malá Černoc, Libořice, Železná, Želeč. - Během holocaustu byl hřbitov zdevastován nacisty, v důsledku čehož se do dnešní doby dochovalo pouze zhruba 30 náhrobků z let 1890 až 1928. Od 2. světové války nebyl hřbitov užíván ani udržován. Ohradní zeď z opuky se postupně rozpadala a téměř celá plocha hřbitova postupně zarostla vegetací. – Na podzim roku 2016 zahájil spolek TAMUS ve spolupráci s vlastníkem hřbitova Židovskou obcí Teplice sérii údržbových zásahů, podpořených pražským Nadačním fondem obětem holocaustu. V následujících letech byl ve dvou fázích proveden technicky náročný výřez neprostupných dřevin. Potom teprve bylo možno zjistit stav a počet náhrobků, z nichž téměř všechny byly povalené a zarostlé. Je jich zde necelá stovka. Na jaře roku 2019 se i ony dočkaly opravy. Provedli ji dobrovolníci z německého sdružení Aktion Sühnezeichen, kteří v Čechách opravili již na tři desítky židovských hřbitovů. Hřbitov tak téměř po 80 letech dostal opět důstojnou podobu. Nyní probíhá detailní dokumentace všech náhrobků. - Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci Teplice.

Zdroj: Vlastivědný sborník: čtvrtletník pro regionální dějiny severního Plzeň