19739 stará synagoga

počátkem 17. století
ve Veselé ulici, č.p. 134

Středověká synagoga neznámého stáří byla opuštěna v roce 1454 poté, co král Ladislav Pohrobek nařídil, že všichni Židé musejí město do dne 11.11.1454 opustit. Opuštěná synagoga byla roku 1455 proměněna na katolickou kapli sv. Bernardina. Po rozšíření Lutherova učení v 16. století si ji protestanté přeměnili na svoji modlitebnu. Koncem 16. století však byla změněna na zbrojní sklad a krátce nato na sladovnu. Počátkem 17. století byla přestavěna na obytné stavení (synagoga jako taková pravděpodobně beze stopy zanikla), zachovala se zde jen tzv. židovská lázeň. Ve sklepě jsou ve skále vysekané bazény zatopené vodou jezuitského vodovodu. Mělo se, že jsou to rituální lázně mikve. Asi v roce 2017 hasiči vodu vyčerpali a objevilo se ještě jedno patro těchto ve skále vysekaných bazénů. Je předpoklad, že se jedná o velké židovské lázně. Dnes je sklepení opět pod vodou. - Za synagogou byl židovský hřbitov, náhrobky jsou dosud v základech vil tam postavených (ulice Na Valech). - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Tomáš Pšenička ze Znojma).

Zdroj: Bohumil Švec, Znojmo