19750 kostel sv. Petra a Pavla

v Křížkovského ulici, na nádvoří dnešní budovy Filozofické fakulty Univerzity Palackého

Farní kostel sv. Petra a Pavla stával na Petrském návrší, v jižní části Předhradí. Byl to jeden z nejstarších kostelů na Moravě (založen v roce 863), do roku 1131 byl kostelem biskupským (tehdy bylo biskupské sídlo přeneseno k nově vystavenému chrámu sv. Václáva), poté byl kostelem farním, a to až do roku 1785, kdy byl zrušen. - Jednalo se o pozdně gotickou podélnou orientovanou stavbu s opěrnými pilíři a s polygonálně uzavřeným presbytářem. Při západním průčelí byla situována starší věž se stanovou střechou, další věž byla přistavena v 17. století na severní straně. Kostel byl zbořen v roce 1792, předtím ovšem bylo některé jeho vybavení rozvezeno do jiných kostelů. Hlavní oltář byl převezen do Milovan do kostela sv. Kateřiny Alexandrijské i s původními obrazy Kristus předává klíče sv. Petrovi (Josef Ignác Sadler) a Boha Otce. Stejného původu byl obraz sv. Floriána se dvěma štukovými anděly, umístěný v kostele Všech svatých v Olověné. Dva menší pozlacení andělé a obraz Svaté Rodiny v kasulovém rámu byly druhotně umístěny v kostele Panny Marie Sněžné v Luboměři pod Strážnou. Varhany byly v roce 1786 darovány do kostela sv. Markéty v Bílčicích, kde byly na počátku 20. století nahrazeny novým nástrojem a zachovali se pouze zlacení atlanti (Jiří Antonín Heinz, po 1735). - Základy kostela sv. Petra a Pavla byly odkryty při archeologickém výzkumu, nejnověji v roce 2015 a v současné době, po rekonstrukci budovy děkanátu Filozofické fakulty Univerzity Palackého, je kostel připomenut vyznačením jeho půdorysu v dlažbě nádvoří. - V areálu následně vznikla zemská nemocnice v Olomouci s kaplí Panny Marie. Nemocnice i s kaplí byly zbořeny v roce 1901 a na jejich místě byly postaveny budovy Filosofické fakulty Univerzity Palackého. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Univerzitě Palackého v Olomouci.

• Miloslav Horník napsal 18.07.2021 16:58