autohavárie
v Hostivické ulici

se zděnou zvoničkou

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Kaple byla postavena na osmiúhelníkovém půdorysu roku 1885 stavitelem Františkem Hrdličkou a jeho synem Josefem v neogotickém slohu podle návrhu zednického mistra ve Zbuznech V. K. Panoše. Šlo o církevní stavbu na pomezí vysoké a rustikální architektury, jedinečnou v této oblasti. Kaple byla poprvé opravována v roce 1923, a to firmou stavitele Hakla. Další rekonstrukce kaple včetně jejího vnitřního vybavení se uskutečnila v roce 2004. - Zvon v kapli byl zrekvírován v průběhu 2. světové války; nový zvon pro kapli zhotovila v roce 1948 První moravská zvonárna Brno-Husovice. - Dne 12.2.2019 okolo 10:00 narazilo do kaple nákladní auto. I když byla stavba památkově chráněná, statik rozhodl, že je zdivo nestabilní a že se kaple musí zbourat. Demolici zdiva provedli místní hasiči ještě téhož dne. Zvon a obraz madony z interiéru kaple byly před demolicí kaple uschovány. - Kaple byla v roce 2007 prohlášena kulturní památkou; památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČR zrušena dne 1.1.2020. - Pozemek s kaplí patří městu Praha. Úřad městské části Praha - Zličín, pod kterou Sobín spadá, zorganizoval obnovu kaple v původní podobě; na základě dochovaných stavebních plánů byl v létě 2019 zpracován projekt na obnovu kaple, se kterým vyjádřil souhlas i Národní památkový ústav. Poté byla kaple v letech 2020 - 2021 znovu postavena; zvon i obraz z původní kaple našly své místo v nové kapli. Kaple byla po obnově znovu slavnostně posvěcena dne 19.2.2022.