JV od zámku

osmiboká

Bez střechy a krovů. Obvodové zdivo je zachováno do původní výše, pouze nad vchodem a jedním oknem je prolomeno. Fasáda je zničená. Bez oken a dveří. Interiér je naplněn vodou. - Kaple na osmibokém půdorysu s velkou bání se šindelovou střechou je postavena nad minerálním pramenem, který má údajně lepší účinky než lázeňské prameny. – Léčivé účinky pramene jsou známy již od roku 1750. Legenda vypráví, že uzdravil švédské vojáky nakažené tyfem. Roku 1750 na pramen upozornil tehdejší zámecký kaplan Abundus Krempelsetzer a později o jeho účincích vzniklo několik vědeckých pojednání. Po roce 1766 nechal postavit majitel panství, Jan František Kulhánek z Klaudensteinu, nad pramenem kapli. Složení této léčivé vody důkladně prozkoumal lékař Wolf, který o ní roku 1770 napsal další učené pojednání. - Zázračné účinky pramene byly jedním z předpokladů stavby zámecké kaple a vzniku poutní tradice do Stekníka. Místo ale po roce 1945 upadlo v zapomnění a teprve před pár lety se podařilo kapli vyřezat z křovin a okolí zkultivovat. V roce 2019 proběhlo čištění pramene, které provedla společnost PATOK jako sponzorský dar. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí patří firmě Chmelařský institut, s.r.o. ze Žatce; o opravu kaple usiluje Správa státního zámku Stekník, termín opravy je ale stále posunován. - Kaple s minerálním pramenem má být po opravě zastávkou nově připravované naučné stezky.

Zdroj: e-lounsko.cz