19926 "nový" kostel sv. Martina

vodní nádrž
1.9.1935 (základní kámen) - 14.9.1939 (vysvěcení)
ve střední části vsi

Obvodové zdivo je místy zachováno až do výše cca 1 m a je zasypáno spoustou hlavně železobetonových trosek porostlých náletovými dřevinami. - Kostel z režného zdiva byl postaven v letech 1935 - 1939 asi 400 m ZSZ směrem od původního starého kostela sv. Martina. Stavební kámen se lámal v těsném okolí staveniště. Výstavba proběhla v šesti etapách a kostel byl vysvěcen dne 14.9.1939. - Kostel svojí architekturou připomínal kostely ve Středomoří. Stavba z lomového, částečně omítaného zdiva se skládala z obdélné lodi a odsazeného presbytáře zakončeného půlkruhovou apsidou. Interiér byl osvětlen obdélnými, segmentově zaklenutými okny se zvýrazněným klenákem ve vrcholu. K jižní stěně byla připojena hranolová věž, zastřešená nízkým jehlanem. Západní průčelí bylo zvýrazněno mělkou slepou arkádou s křížem uvnitř. Po obou stranách vchodu byly dvě hranolové přístavby, předstupující před západní líc lodi. V jednom ze dvou představků byla zřízena pamětní kaple obětem světové války. Autorem oltáře a dalšího vybavení byl umělecký řezbář Ernst Hollitzer. - O demolici kostela požádalo samo biskupství v Litoměřicích v očekávání výstavby přehrady Přísečnice; krov použilo na opravu kostela v Perštejně. Kostel byl zbořen roku 1971, leč zcela zbytečně, neboť místo leží cca 1 km od břehu přehrady. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Lesům ČR, s.p. - Ves Rusová byla zcela zbořena; zůstala jen budova nádraží, ale zatopen nebyl ani jeden dům ze vsi.