19939 kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova

JV od vsi, u hřbitova

s představěnou dřevěnou věží

Má novou střechu, věž a sanktusník měděnou. - Secesní kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova s malbami Jano Köhlera byla postavena v roce 1915 podle projektu Vladimíra Fischera jako kostel ve vojenském nemocničním areálu v místě dnešní Chodské ulice v Brně - Králově Poli. - Vysvěcena byla dne 8.4.1916 brněnským biskupem Dr. P. Huynem. - K bohoslužbám sloužila do 50. let 20. století. Dále sloužila jako skladiště vojenského materiálu. - V roce 1969 měla být zbořena, aby nepřekážela výstavbě budov pro Vojenskou akademii Antonína Zápotockého. Kvůli tomu, že byla vyzdobena malbami akademického malíře Jano Köhlera, které byly chráněny památkovým úřadem, se od demolice ustoupilo. Po složitých jednáních bylo dohodnuto s vojenskou správou přemístění kaple do Oslnovic na Znojemsku. Kaple byla na podzim 1969, zásluhou JZD v Oslnovicích, v Brně rozebrána a všechen materiál převezen o 100 km jižněji do Oslnovic. V zimě se stavět nedalo a na jaře 1970 již normalizace pokročila, takže vydání stavebního povolení na kostel byla politická záležitost a stavební povolení vydáno nebylo. Rozebraný materiál čekal v Oslnovicích ve stodolách a na půdách až do roku 1993, kdy bylo stavební povolení na kapli vydáno. - Stavbu svépomocí prováděla a financovala obec Oslnovice v letech 1993 - 1996. Většinu zednických prací prováděl pan Robert Meister a pomocníci. Tesařské práce pan Miloš Ondrák se svojí partou. Klempířské práce pan Krupil ze stavby Jemnice. Pokrývačské pan Daňhel. Truhlářské pan J. Bajgl-Vopelka. Dlažbu zhotovili pan J. Honzák, pan Máca a mnoho dalších pomocníků. - Dne 25.5.1996 byla kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova znovu posvěcena prelátem Dr. Ludvíkem Horkým. - Hřbitov a márnice u kaple byly postaveny v letech 1996 - 1998.

Zdroj: informační tabule u objektu