20006 křížová cesta

Opravené (známka 100) ostatní

kaplička křížové cesty
mezi vsí a vrchem Kalvárie Z od vsi

Křížová cesta složená ze 14 kamenných zastavení s malbami na plechu vedoucí ze vsi ke kapli Panny Marie na vrchu Kalvárie. - Sloupky se zastaveními křížové cesty byly postaveny kolem roku 1850 a nahradily starší zastavení původní křížové cesty. V roce 1977 bylo osm z nich odcizeno a použito jako sloupky do plotu u domu č.p. 8 v Pramenech, ostatní sloupky zastavení se ztratily. V roce 2016 noví majitelé domu sloupky vrátili, aby mohla být křížová cesta obnovena. Zastavení jsou nově vyzdobena olejomalbami na dřevěných deskách, které zhotovila malířka Lenka Rochovanská. Chybějící zastavení byla nahrazena novými moderními dřevěnými zastaveními. Podobu nových zastavení navrhly absolventky sochařského ateliéru pražské Akademie výtvarných umění (Barbora Masaříková, Pavla Dundálková, Tereza Viková a Barbora Kolouchová).