20180 kaple Božího hrobu

Zaniklé (známka 600) skalní kaple

jeskynní kaple
Z od vsi, na Želnavském vrchu

Zůstaly jen zbytky zdiva a částečně vybílený interiér kaple cca 10 m od kamenného podstavce s železným křížkem. Místo je zarostlé a špatně přístupné kvůli vyvráceným stromům. - Kaple byla vytvořena v jeskyňce ve skále na vrcholu Želnavského vrchu (Radlersberg). - Kapli Božího hrobu v jeskyňce zbudoval jako poděkování za svoji záchranu pytlák z Ondřejova, který se při pronásledování myslivci do jeskyňky ukryl a tím se zachránil. V následujících letech navštěvovali kapli členové jeho rodiny z Ondřejova a starali se o ni. Za peníze, které se na kapli vybraly, čítávala Aloisia Osenová u kaple svaté mše. Měla od kaple klíče a až do vyhnání se spolu s Marií Zoufalovou o kapli staraly. - Ondřejovští pořádali na Radlersberg nejen poutě, též se zde setkávali se želnavskými u dechovky a u slunovratových ohňů. Vzhledem ke krásné výhledové poloze se toto místo stalo velmi oblíbeným. To vše se odehrávalo do odsunu původního německého obyvatelstva po 2. světové válce. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě Národního parku Šumava.