Torzální (známka 500) dřevěné kaple

asi v 50. letech 20. století
ZJZ od vísky, mezi sedmi duby

Zůstala jen čtvercová kamenná podezdívka (1,57 x 1,57 m) do výše 0,25 m. - V roce 1843, při příležitosti třicátého výročí bitvy u Lipska, v níž maršálek Karel I. Schwarzenberg spolu s dalšími spojenci porazili Napoleona, sešlo se na místě budoucí kaple sedm členů rodiny orlických Schwarzenbergů a zasadili každý jeden dub. Každý dub nese na tabulce jedno jméno. Maršálek Karel I. Schwarzenberg byl už v té době po smrti, v čele rodu stála jeho vdova, paní Anna, zvaná „maršálková“. Její dub je proto v čele kompozice. Mezi duby pak byla postavena kaple sv. Anny, zasvěcená podle jména paní maršálkové. - Kaple se asi v 50. letech 20. století rozpadla, zbytky zařízení byly přeneseny do hradu Orlík, na místě zbyla jen kamenná podezdívka. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Karel Schwarzenberg ze Sýkořic).

Zdroj: echo24.cz