20266 bývalý kostel Povýšení svatého Kříže

špitální kostel
JZ od Lysé nad Labem, součást dvora Karlov

Omítka je mírně poškozená. Využíván jako hospodářská budova. - V roce 1715 nechal hrabě František Antonín Špork postavit na okraji Lysé nad Labem, směrem v Byšičkám, malý klášter se špitálem pro 24 chovanců a s kostelem Povýšení sv. Kříže. - Stavbu podle projektu F. M. Kaňky vedl stavitel A. Nettola. Dokončena byla v roce 1717. - Špitál byl čtyřkřídlou budovou, které dominoval barokní kostel. Jeho správa byla svěřena řádu augustiniánů eremitů. V kostele se odehrávaly slavnostní svatohubertské mše při zahájení lovu. - Asi od poloviny 18. století přestal být špitál využíván a postupně byl proměňován na hospodářský dvůr Karlov. - Kostel byl odsvěcen roku 1790 a roku 1812 přeměněn na konírnu. - I přes dílčí úpravy se kostel zachoval v převážné většině své hmoty. - Jedná se o jednoduchou obdélnou stavbu členěnou plochými lizénami. V hlavním průčelí je obdélný portál s kamenným ostěním zdobený uchy. Interiér býval zaklenut klenbou s výsečemi, jež byla snesena po zrušení kostela. - Bývalý kostel je památkově chráněn. - Pozemek s bývalým kostelem je v soukromém vlastnictví (Marina Stepanenko z Prahy).