20275 bývalý kostel Přenesení sv. Václava

na Malostranském náměstí

přestavěný na úřední budovu

Má opravenou fasádu. - Původní rotunda Přenesení sv. Václava na Malostranském náměstí vznikla kolem roku 1100, a to podle legendy na místě, kde se zastavil dne 4.3. (932 nebo 938) povoz s mrtvým tělem svatého Václava. Zvířata táhnoucí povoz se prý nechtěla pohnout z místa do té doby, než byli v nedalekém vězení osvobozeni nespravedlivě uvěznění lidé. - Šlo o rotundu o šířce 8 m, později byla přistavěna hranolová zvonice a přilehlé obdélné budovy. Ve středověku sloužila jako hřbitovní kostel. Během husitské revoluce v roce 1420 kostel vyhořel, za vlády Jiřího z Poděbrad byl opraven. Další požár kostel poničil v roce 1541; kostel poté chátral a sloužil jako skládka až do konce 16. století, kdy jej malostranští radní nechali opravit. V roce 1625 kostel získalo Tovaryšstvo Ježíšovo (jezuité). Městská rada je upozornila, že při plánované stavbě profesního domu se kostelíku nesmí nic stát, protože jde o jednu z nejstarších křesťanských památek ve městě. Jezuité v letech 1628 - 1629 kostel jen barokně rozšířili a ten se stal malostranským farním kostelem. Ve 2. polovině 17. století jezuité začali s výstavbou nového komplexu budov (včetně profesního domu) uprostřed Malostranského náměstí, která nakonec vedla v roce 1683 k demolici původem románského kostela; zbylé torzo někdejší rotundy zůstalo v základech barokních budov. Na místě zbořeného kostela byl postaven nový barokní kostel Přenesení sv. Václava, který byl včleněn do bloku profesního domu a stejně jako rozšířená rotunda plnil roli farního kostela pro Malou Stranu. Tento nový kostel byl slavnostně vysvěcen dne 24.9.1687. Zanikl po zrušení profesního domu v roce 1772 v rámci josefinských reforem, v roce 1787 byl přestavěn na úřední budovu. - Pozemek s bývalým kostelem patří Univerzitě Karlově.

• Miloslav Horník napsal 15.02.2021 13:14

Doporučuji dokumentární film z roku 2016 o rekonstrukci unikátní památky rotundy sv. Václava, která byla po 376 letech objevena v budově MFF UK na Malé Straně. Video stopa v délce 27:15 min. je zde: https://1url.cz/Jzxx1

• Miloslav Horník napsal 15.02.2021 18:07

Virtuální prohlídka rotundy a další zajímavosti je možné shlédnout na stránce projektu zde: http://www.nase-rotunda.cz/