20282 kaplička sv. Anny

Novostavby (známka 200) zděné kapličky

(1734), nová asi ve 30. letech 20. století
asi ve 30. letech 20. století
na křižovatce ulic Radlická a K vodojemu

cihlová, neomítaná

Potřebuje očistit cihly. Zavřená, zařízená. - Na kapličku byla přenesena i kamenná deska z původní kapličky, která obsahuje chronogram 1734 a nese latinský text v překladu "Ctihodná panna převorka Marie Johanna Voračická z Paběnic dílo zbudovala". Šlo o převorku Konventu dominikánek u sv. Anny a sv. Vavřince na Starém Městě pražském, jemuž v té době patřila ves Radlice. - Moderní cihlová neomítaná kaplička sv. Anny byla postavena asi ve 30. letech 20. století jako náhrada původní členité barokní kapličky Sv. Anny, jež byla asi ve 30. letech 20. století zbořena v souvislosti s přestavbou okolí, kdy bylo mj. dnešní vyústění ulice K vodojemu do ulice Radlické posunuto západním směrem. Původní kaplička stála cca 8,5 m jihovýchodním směrem od dnešní kapličky uprostřed dnešní vozovky (na souřadnicích 50.061355, 14.398165). - Pozemek s kapličkou patří asi 20 spoluvlastníkům včetně města Prahy.

Zdroj: kolackovsky.blog.idnes.cz

• Anna Haladová napsal 22.02.2023 13:19

Nejsem "šťoura", ale zaujalo mě, že na historických fotografiiích datovaných do roku 1906 jsou někde tramvajové koleje... podle Googlu byla trať do Radlic zavedena až 1913... jen detail... :)

Děkuji za upozornění, dívám se, že na většině těch starých fotek koleje nejsou, ale na jedné ano, takže ta jedna musí být mladší. Opravil jsem jí datum.