20303 kaple sv. Rocha

poslední čtvrtina 17. století
JZ od vsi, na Liščím vrchu

Po kapli zůstaly jen terénní nerovnosti. Na místě kaple stojí torzo kamenného kříže z 19. století. Kaple stála na krásném vyhlídkovém místě. - Kaple sv. Rocha byla na vrcholku Liščího kopce vystavěna v poslední čtvrtině 17. století obyvateli Dolních Dunajovic jako poděkování za uchránění před morovou epidemií. Kopec od té doby nesl název Rochusberg a cesta, která k němu vedla z obce (dnes ulice Sklepní), nesla název Rochusgasse. Dunajovičtí k této kapli každoročně konali procesí. Kaple sloužila svému účelu asi sto let, než byla v rámci reforem Josefa II. kolem roku 1786 zbořena a procesí na Rochusberg byla zakázána. Z cihel původní kaple byl vystavěn kostel v Brodě nad Dyjí a oltář s obrazem sv. Rocha z kaple byl přenesen do kostela v Dolních Dunajovicích, kde je dodnes jedním za čtyř bočních oltářů. Jako připomínku kaple nechal Franz Hanzl z Dolních Dunajovic postavit v roce 1801 na místě kaple za 25 zlatých kamenný kříž, jehož torzo stojí na kopci dodnes. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Agentuře ochrany přírody a krajiny České republiky.