20304 kostel sv. Michala

Polozřícené (známka 450) dřevěné kostely

pravoslavná
v Kinského zahradě na Petříně

Zůstala stát jen ohořelá trámová konstrukce s malou částí střech. Celý kostel je zakryt lešením se střechou. - Kostel byl postaven jako řeckokatolický chrám ve 2. polovině 17. století ve vsi Velké Loučky u Mukačeva na Podkarpatské Rusi. V roce 1793 jej občané Velkých Louček prodali větší a bohatší vesnici Medvedovce; kostel byl na původním místě rozebrán a na novém znovu sestaven. V roce 1929, kdy byl v Medvedovcích postaven nový zděný kostel, věnovali tamní Rusíni starý dřevěný kostel svému hlavnímu městu Praha. Kostel byl znovu rozebrán, jednotlivé části očíslovány a naloženy do čtyř k tomu speciálně upravených železničních vagónů. Náklady spojené s touto operací hradilo Národní muzeum za podpory Ministerstva školství a osvěty Československé republiky. V Praze byl kostel znovu sestaven v Kinského zahradě; slavnostní předání chrámu obyvatelům Prahy proběhlo dne 10.9.1929. Ceremoniálu byli přítomni čelní představitelé města Prahy, guvernér Podkarpatské Rusi JUDr. Anton Beskid a krojovaní občané Medvedovců. Kostel se stal součástí sbírek národopisného oddělení Národního muzea v Praze. - Kostel byl zbudován v bojkovském stavebním slohu s prvky lidového baroka. Charakteristickým znakem tohoto slohu je členění chrámového půdorysu na tři přibližně čtvercové roubené části, nad nimiž se zvedají roubené věže, střechy jsou kryty šindeli. Budova kostela je přibližně 14 metrů dlouhá a asi 8 metrů široká. Nejvyšší z věží přesahovala 17 metrů a zakrývala prostor v chrámu určený pro ženy, pro nějž se v lidové slovesnosti vžilo označení babinec. - Počátkem roku 2008 získala dřevěný kostel do užívání Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku, resp. Rumunská pravoslavná církev. Každou neděli a každé pondělí se zde konala svatá liturgie. - Kostel byl po předběžné dohodě se správcem přístupný veřejnosti. - Dne 28.10.2020 odpoledne okolo 15:00 v kostele vypukl požár; i přes snahu hasičů byl kostel silně poškozen. Podle předběžných výsledků vyšetřování byla příčinou požáru lidská chyba. - Pozemek s kostelem patří městu Praha; pražský magistrát připravuje obnovu objektu. V lednu 2021 začala stavba konstrukce, která má vyhořelou stavbu chránit až do její opravy. Se zahájením oprav se počítá v roce 2022, do tří let by pak měl být kostel opraven.

• Miloslav Horník napsal 17.04.2021 14:26

Vyhořelý kostel sv. Michala zakryje ochranná konstrukce (29. ledna 2021). Více textu a video zde https://1url.cz/nK1QT

Informace doplněna, děkuji.