20437 kaple sv. Eligia

v přízemí a 1. patře budovy Klementina, v traktu do Platnéřské ulice

Na místě kaple původně stál kostel sv. Martina, gotický farní kostel, o němž se zmiňují městské listiny ze 13. stol. V době Karla IV. byl kostel goticky přebudován a zasvěcen sv. Eligiovi, který byl patronem staroměstských zlatníků, kteří kostel využívali. Roku 1594 byl kostel sv. Eligia postoupen jezuitům před výstavbou Klementina; jezuité později kostel zbořili a v rámci výstavby Nové koleje Klementina postavili v roce 1660 na jeho místě novou rokokovou kapli sv. Eligia s valenou klenbou s lunetovými výsečemi a iluzivním oltářem na východní stěně. Kaple byla později zrušena a přeměněna na zimní refektář (jídelnu). Po roce 1783, kdy někdejší jezuitskou Novou kolej obsadil arcibiskupský seminář, vznikl mezi knihovnou a seminářem spor o využití prostor refektáře. Problém vyřešila až úřední delimitace s tím, že původní kaple byla vestavěným stropem rozdělena na dvě podlaží. Přepatrování kaple kolem roku 1800 navrhl stavitel František Zelinka, který v té době prováděl úpravy v západní části komplexu Klementina. Spodní patro zůstalo arcibiskupskému semináři a nadále sloužilo jako zimní refektář, nyní je zde Studovna vědeckých pracovníků Národní knihovny ČR. V horní polovině kaple, která připadla knihovně, vznikl v roce 1837 Mozartův památník, dnes Mozartův sál v prostorech oddělení rukopisů a starých tisků. V horní části kaple se zachovalo torzo oltářní fresky, která však byla velmi necitlivě porušena během přestavby Klementina architektem Ladislavem Machoněm v letech 1928 - 1930, kdy byl přímo ve fresce vybudován vstup do trezorů oddělení rukopisů. - Pozemek s kaplí patří Národní knihovně České republiky.

• Kateřina Hekrdlová napsal 25.03.2021 16:30

Prosím opravit konec příspěvku. Audiovizuální středisko už dávno neexistuje. V současné době je v tomto prostoru Studovna vědeckých pracovníků.

Dobrý den, děkuji za upozornění, opravil jsem.