20439 kostel Panny Marie

Polozřícené (známka 450) zděné kostely

na S okraji městyse

vrcholně gotický

Chrám Panny Marie je nedostavěná vrcholně gotická stavba s dokončenou barokní zvonicí, jejíž založení inicioval pravděpodobně roku 1316 Plichta ze Žerotína. Po požáru sousedního kláštera z roku 1382 musela být stavba podle upravených plánů znovu vystavěna. Byla zamýšlena v koncepci trojlodního dvouvěžového klášterního kostela, do dneška se dochovaly pouze kněžiště a tři klenební pole trojlodí s portálem. Nekoncepční zvonice pochází z pozdější doby. - Chrám tvoří 21 metrů dlouhé, 9 metrů široké a přes 20 metrů vysoké kněžiště se sedmibokým závěrem o třech klenebních polích, na které navazuje téměř čtvercové síňové trojlodí příčně podélného půdorysu, členěné čtyřmi osmibokými pilíři. Ze západní části zůstala zachována jižní zeď s portálem, polovina západní zdi a z ostatních zdí pouze základy. Tři lodní pilíře byly zbořeny a na čtvrtém částečně spočívá novější barokní zvonice. - První chrám byl pravděpodobně dřevěné provizorium. Přesné datum založení kamenné stavby není známo, došlo k němu po roce 1321, hlavní stavební činnost se spojuje až s příchodem Parléřovy huti v 60. letech 14. století. Také architektonické detaily, jako např. uspořádání baldachýnků na jižním portálu, poukazují na závěr 14. století. Nad portálem jsou dvě gotické orlice, které jsou znakem pánů ze Žerotína. To svědčí, stejně jako písemná zpráva, že dílo umožnila bohatá nadace Jaroslava, Jarka a Habarta ze Žerotína klášteru z roku 1321. Habartova manželka Scholastika ze Šternberka byla podle legendy přítelkyní Anežky Přemyslovny. Budování asi pokračovalo kvůli nedostatku prostředků volným tempem. Po požáru kláštera roku 1382 se pracovalo na západním průčelí. Nejspíš po požáru staré jehlancové věže v roce 1744 byla postavena Jaroslavem ze Žerotína nová barokní zvonice a její umístění nevratně a definitivně znemožnilo dokončit původní koncept trojlodního dvouvěžového klášterního kostela. Kostel zkoumali Kamil Hilbert, Dobroslav Líbal a Helena Soukupová, shodli se v zařazení ke stavbám huti Petra Parléře a upozornili na příbuznost severního portálu kostela Panny Marie před Týnem v Praze. - Nedostavěný kostel je oblíben jako místo svatebních obřadů, byl využit i pro natáčení několika filmů. - Pozemek s kostelem patří městysu Panenský Týnec.

• Miloslav Horník napsal 25.04.2021 18:48

Na odkazu je krátká vizualizace nedostavěného kostela: https://1url.cz/rKJda